NEC MultiSync PA241w, lyhyt oppimäärä

Viime vuonna lähti vanha hyvin palvellut työkoneeni monitori (Eizo) vaimon koneelle ja tilalle tuli NEC MultiSync PA241w. (Tätä kirjottaessa käyttötunteja on tullut jo 2845). Hilkulla oli, etten jatkanut Eizon tuotteilla, mutta Pericad Oy  teki sen verran vastustamattoman tarjouksen, ettei sitä voinut ohittaa. Hieman ihmettelimme maahantuojan kanssa näiden mallien hintahaitaria Euroopan alueella ja epäselväksi jäi, miksi sama näyttö voi olla toisella puolen Eurooppaa kolmanneksen halvempi. Lieneekö nykyään tullut asiaan korjausta, en ole tarkistanut.

Monitorini ei ole hinnakkaampi SpectraView  -malli, jossa kalibrointi tapahtuu siihen tarkoitetulla SpectraView II -ohjelmalla ja lukupäällä. MultiSync PA241 kalibroidaan rautaan ilmaisella (!) Multiprofiler   -ohjelmalla, joka on ilmeisesti riisuttu SpectraView. Erillistä lukupäätä ei tarvita ja ohjelma on erittäin yksinkertainen ja käyttöjärjestelmäystävällinen.

Vanhan Eizoni kalibroinnin hoiti aikoinaan Spyder Elite ja noita aikoja ei ole kyllä ikävä, tosin silloin ei tiennyt paremmasta…  Vertailin Spyder Eliten (V4) ja Multiprofilerin tuloksia ja MP pesi Eliten 6-0 – sekä käyttäjäystävällisyydessä että lopputuloksessa.

Kalibroinnin hoidan seuraavasti: tarkoitukseen sopiva testikuva Photoshoppiin auki (huom. värinhallinta-asetukset) ja MultiProfilerin pieni käyttöliittymäikkuna auki Photarin päälle. Valittavana on eri esiasetuksia (sRGB, AdobeRGB jne.) tai Custom –asetus, jonka valitsen. Siinä säädetään Gamma, valkotasapaino, gamut (löytyy myös natiivi), kirkkaus ja mustan taso haluttuihin arvoihin. Vaihtoehtoja löytyy myös printterin profilointiin tai jos koneessa on kytkettynä toinen näyttö, säädetään molemmat ruudut balanssiin (jäljittelemällä toista näyttöä).

Kalibroinnin aikana säätöjen vaikutukset näkyvät testikuvassa reaaliajassa ja homman lopuksi MP päivittää profiilin käyttöjärjestelmään. Koko savotta alta kahden minuutin – helppoa kuin heinänteko, ja yksinkertaista.

Täältä pidempi oppimäärä