FinnHEMS valokuvaaja Petri Jauhiainen

Maalaisjournalismia

Tapahtui männä viikolla iltayhdeksän jälkeen. Olin suihkussa, kun yllättäen helikopteri lensi poikkeuksellisen matalalla talomme päältä. Meteli oli kova – ensin luulin, että jotakin hajosi jossain ja ryminällä. Kopteri tuntui tekevän kaarrosta ja hiljentävän lentonopeutta. Huikkasin vaimolle yläkertaan, että katsoisi ikkunasta, mihin se aikoo laskeutua. – Urheilukentälle! hihkaisi vaimo samalla kynää ja lehtiötä reppuun haalien. No pihkura! Äkkiä nahka kuivaksi, housut jalkaan, kamera mukaan ja jutun tekoon. Mitähän on meneillään? Ei täällä helikopteri ole jokapäiväinen vieras, vaikka aika metropoli Vehmeri onkin.

Meiltä on kylän urheilukentälle muutama sata metriä ja sieltä FinnHEMS pelastuskopteri löytyi. Lääkäri oli jo kiireen vilkkaa häipynyt töihinsä, joten jututimme kopterin lentäjää. Mukava mies ja sovimme, että mitään skandaalia ja kohu-uutista ei tehdä. Kopterin työtehtävistä ei aina ole lupa kertoa, joten juttelimme yleisesti lääkärihelikopterin toimenkuvasta ja tarpeellisuudesta.

Lääkärihelikopteri on ollut lehtien otsikoissa rahoituksen ja sijoituspaikan vuoksi. Myös sen tarpeellisuudesta on taitettu peistä. Täällä syrjäkylällä asuvana ei ole epäilystäkään kyseisen palvelun tarpeellisuudesta. Ensiapu on kaukana. Välimatkat teitä pitkin ovat suuret ja kallista aikaa kuluu kierrellä järviä ja niemenkärkiä. Voi olla, että ennen kuin apu ehtii paikalle, potilas on jo menehtynyt. Lääkärihelikopterilla saadaan apu nopeasti paikalle, sijainnista riippumatta.

FinnHEMS lääkärihelikopteri valokuvaaja Petri Jauhiainen
FinnHEMS lääkärihelikopteri Vehmersalmen urheilukentällä.