Holvisauna valokuvaaja Petri Jauhiainen

Saunaan suomalaiset

Monenlaisesta saunaa on tullut nähtyä, mutta tässä on yksi erikoisimmista. Kyseessä on holvisauna, joka on rakennettu rinteeseen maan alle.

Toimimme vaimoni opettaja/kirjailija Kirsi Pehkosen kanssa ajoittain muiden töiden lomassa Vehmersalmen alueen kyläkirjeenvaihtajina paikallislehti Soisalon Seutuun. Ohessa lehtijutusta lainattua rakennusteknistä tietoa saunasta:

”Maasaunoja kutsutaan myös holvisaunoiksi. Valmistaja toimittaa saunan harkkoina ja holvikaarielementteinä, jotka muurataan paikoilleen. Eristekerrosten päälle tulee puolisen metriä maata.

Maasaunan löylyissä lämpö ei ole tukahduttavaa vaan pehmeää ja tasaista. Raitis- ja poistoilmaputket takaavat, että happea riittää. Viileänä vuodenaikana kiuasta pitää lämmittää pidempään, mutta tiheällä käytöllä seinät varaavat lämpöä. Maasaunan lämpötila pysyy talvellakin plussan puolella, aivan kuten hyvässä kellarissa. Holvisaunan voi hankkia hyvin monen kokoisena. Se voi sisältää esimerkiksi pukuhuoneen, pesuhuoneen ja saunatuvan. Sisäpinnat voi paneloida, kaakeloida tai sisustaa miten haluaa.”

Meidän kotimme pihapiirissä on kaksi saunaa, yksi sähköinen sisällä ja toinen vanha hirsirakenteinen puulämmitteinen pihasauna ulkona. Sisäsaunassa ei ole kylvetty sitten vuoden 2004 jälkeen, miksi oltaisikaan. Pihapiiriimme mahtuisi vielä hyvin yksi sauna…

P.S. Lehtijutun holvisaunaa Vehmersalmella voi vuokrata, samoin kuvassa näkyvää rantamökkiä. Tiedustelut Ala-Korhola.