Vanhat valokuvat kannattaa pelastaa

Ajan hammas ei valikoi. Se rapauttaa niin auton pellit kuin perhealbumien vanhat valokuvatkin (HS 3.6. 2015). Kuvien rapistuminen riippuu monesta tekijästä, mutta yhtä kaikki – valokuvat menevät piloille ajan saatossa. Sävyt haalistuvat ja vaihtavat väriä, sormenjäljet syövyttävät laikkuja kuviin ja huonolaatuisten valokuva-albumeiden kemikaalit tekevät tuhojaan. Negatiivitkin ovat saattaneet hävitä matkan varrella. Vanhat muistot kannattaa pelastaa, sillä niitä ei saa takaisin.

Katsellessani vanhoja lapsuus- ja nuoruuskuvani, totesin osan voivan edelleen kohtalaisen hyvin.

Lapsuusmuistot talteen
Hyrylä -65 ja mummola -67

Värikuvissa ei ole enää hurraamista ja jotkut olivat menneet jo todella huonoiksi. Jopa albumin muoviset säilytystaskut olivat alkaneet kellastua.

Värikuva 80 luvulta
Interrail -88

Värikuvat uudelleen muokattuna ovat todennäköisesti parempia kuin aikoinaan kehittämöstä tulleena. Rajaus, sävyjen ja kontrastin säätö, terävöitys ja turhien elementtien poisto kunnioittaen alkuperäistä saavat kuvat uuteen loistoon.

Värikuvia 70 luvulta
Vuorela -72 (pöydällä kädestäni syövän kesyn variksen nimi oli Aatu) ja Istanbul -73

Jos vanhat valokuvasi ovat päässeet huonoon kuntoon, ota yhteyttä 050 4414646 tai sähköpostilla petri@petrijauhiainen.net. Mikään työ ei ole liian pieni ja vaatimaton.